Projemiz Hakkında
Dijital çağda eğitim alanında yaşanan gelişmeleri ele alarak, bu alandaki olanaklara, fırsatlara ve pratiklere odaklanmak gerekmektedir. Sürecin bizi getirdiği nokta burasıdır. Okul ihtiyaç analizimizde çıkan konu başlıkları içinde en önemli alan dijital eğitim temalı sorunlar özellikle ölçme değerlendirme alanında baş göstermiştir. Proje ekibinin çalışmaları, mevcut imkanlar, gerekli fon taramaları bizi Erasmus+ alanında faaliyet yapmaya yönlendirmiştir. Proje de bu amaçla yazılmış olup "öğretmenlerimizin dijital alandaki ihtiyaçlarını gidermek" temel amaçtır. Dijital çağın eğitimi, daha önce hiç var olmayan yığınla olanak ve fırsat sunmaktadır. Bu düşünsel arka plandan yola çıkan proje çalışmamız, özellikle dijital ortamda gerçekleşen en iyi eğitim uygulamalarını mercek altına alarak, konuya sistematik bir bütünlük kazandırmaya çalışmakta, öğretmenlerimize nitelikli hele getirmeye odaklanmaktadır.
UZAKTAN EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME İSİMLİ ERASMUS+ PROJEMİZİN FİNALİ
2021 Yılında planlayıp başvuruda bulunduğumuz KA122 türündeki "Uzaktan Eğitimde Ölçme Ve Değerlendirme" isimli Erasmus+ Projemizin onaylanması neticesinde bu projemizin faaliyetlerini planladığımız gibi 2022 Yılında uyguladık ve 2022 yılının sonu itibariyle bu projemizin final aşamasına geldik.Projemizin planlı faaliyetleri kapsamında Okul Yöneticilerimizden ve farklı branşlardan Öğretmenlerden oluşan Öğretmen grubumuz Portekiz'in Braga şehrine giderek mesleki kurs eğitim ve işbaşı gözlem faaliyetlerine katıldılar.Projemizin devamında Okulumuz Öğrencilerinden ve Öğretmenlerinden oluşan bir diğer grubumuz ise yine Portekiz'in Braga şehrine giderek Öğrenci hareketlilikleri kapsamında yurt dışı eğitim faaliyeti gerçekleştirdiler.
Bu proje ile Öğretmenlerimiz, covid-19 pandemi sürecinde tüm dünyada başvurulan başlıca yöntem olan uzaktan eğitim ve uzaktan eğitimde ölçme-değerlendirme alanında gözlem yapma,eğitim alma ve uygulama yapma fırsatı elde ettiler.Ayrıca refakatçi Öğretmenlerimiz ile birlikte Portekiz'e giderek akran eğitimine katılan Öğrencilerimiz,doğayı koruma,çevreci uygulamalar, tasarruf etme, geri dönüşüme katkıda bulunma , bisiklet kullanma(green travel),hayvanları koruma, ağaç dikme,çevreci enerji kaynaklarını kullanma kavramlarına ilişkin iyi uygulamaları gerçekleştirme fırsatı elde ettiler. "Uzaktan Eğitimde Ölçme Ve Değerlendirme" Erasmus+ projemiz ile Okulumuz ve eğitim çevremiz için büyük kazanımlar elde ettik.
ÖĞRETMEN HAREKETLİLİĞİ - KURS VE EĞİTİMİ FAALİYETİ
Portekiz Eğitim Sistemi içinde Genel Eğitim ve Mesleki Eğitim ile ilgili bilgi alındı ve inceleme yapıldı.Portekiz toplumu içindeki farklı dil kullanımının Eğitim Sistemi üzerine etkileri incelendi.Pandemi sürecinde ve sonrasında uygulanan evden çalışma yöntemi ile ilgili inceleme yapıldı.Portekiz Eğitim Sistemi içinde Genel Eğitim Sistemi içinde Genel Eğitim ve Mesleki Eğitim sistemleri incelendi.
Dijital Eğitim (Digital Education) , Uzaktan Ölçme (Distance Assessment), Nesnelerin İnterneti(IOT-Internet Of Things) , Makine Öğrenme(Machine Learning) , Yapay Zeka Kullanımı ile Öğrenme (Learning by Artificial Intelligence Use), Aktif Öğrenme(Active Learning) biçimleri ile ilgili örnekler paylaşıldı.
Ters Yüz Sınıf Eğitimi(Flipped Classroom Education) incelenerek uygulama örnekleri paylaşıldı.
Öğrencilerimiz Kimler? (Who Are Our Students?) etkinliği ile öğrenci kuşaklarının tanımı yapıldı ve günümüzdeki Öğrenci nesilleri olan Z Kuşağı (Gen-Z) ve Alfa Kuşağı (Gen-Alpha) ile ilgili tanımlama ve tespitler yapıldı.
Kabul Et-İfade Et-Tanımla-Sonuç-Anla Çatışma Çözme Modelinin (Acknowledge-Express-Identify-Outcome-Understanding Model of Managing Conflict ) uygulanmasına ilişkin iyi örnekler paylaşıldı.
21. yy. Yeni Okul Eğitimi Anlayışı'nın tanıtımı, Eğitimde Eşitlik ve Kalite standardının yakalanmas ı için belirlenen prensiplerin,içerik ve amaç tanımı yapıldı.
Performans Temelli Ölçme (Performance Based Assessment) Yönteminin tanıtımı yapıldı.
Geleceğin Sınıfı Modeli'nin (Future Classroom Model) incelenmesi ve Proje Temelli Öğrenme (Project Based Learning) çalışması ile örnek proje yazımı gerçekleştirildi ve örnekler paylaşıldı. Geleceğin Sınıfı Modeli'ne uygun örnek bir proje yazımı yapılarak örnek projelerin sunumu gerçekleştirildi.
Oyun tabanlı Öğrenme (GBL-Game Based Learning) , Harmanlanmış Öğrenme (Blended Learning) , Ters Yüz Sınıf(Flipped Classroom) , Ters Yüz Öğrenme(Flipped Learning) Modelleri incelendi ve Edpuzzle , Bookwidgets , Clarisketch , Symbaloo , BrainPop, ExplainEverything, Duolingo, TEDed, ESLVideo, Khan Academy dijital içerik hazırlama,sunum,ölçme ve değerlendirme araçlarının kullanımı ile ilgili uygulamalar yapıldı.
ÖĞRETMEN HAREKETLİLİĞİ - İŞBAŞI GÖZLEM VE OKUL ZİYARETİ FAALİYETİ
Braga'daki Erasmus+ Proje Ortağımız olan Lise düzeyindeki Okul AE Maximinos Escola Secundaria ziyaret edildi ve burada işbaşı gözlem faaliyeti gerçekleştirildi.Bu kapsamda aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirildi:
-Kurum Müdürü Paulo Antunes ile tanışma,
-Okuldaki Öğretmenler ile tanışma ve sınıfların gözlemlenmesi,
-Eğitim-Öğretim ve yönetime ilişkin çalışma prensipleri hakkında bilgi alınması,
-Özel Eğitim Sınıflarında öğretim faaliyetlerinin gözlemlenmesi,
-Özel Eğitim Sınıflarında kullanılan ve bu kurumda üretilen araç gereçlerin incelenmesi,
-Çalışma programları ve müfredatın uygulanması ile ilgili bilgi alınması,
-Uzaktan eğitimde Ölçme-Değerlendirme Yöntemlerinin incelenmesi,
-Atölye ve Çalışma Laboratuvarlarının incelenmesi,
-Yabancı Dil Öğretim Kaynaklarının incelenmesi,
-Dersliklerin, Kütüphane ve Spor Alanları gibi Okul İçi kullanım alanlarının incelenmesi
ÖĞRENCİ GRUP HAREKETLİLİĞİ – PORTEKİZ ZİYARETİ
Projemizin 3. etkinliği olarak Okulumuzdan 8 öğrenci ( 4 kız+4erkek ) ile 2 öğretmen Portekiz'in Braga şehrindeki Agrupamento de Escolas de Maximinos okulunun ev sahipliğinde yapılan öğrenci faaliyet programına katılmışlardır.Bu kapsamda Braga şehrinde bulunan Quinta Pedagogica de Braga kurumuna Doğa/tabiat gezisi düzenlenmiştir.Bisiklet sürme etkinliği yapılmış sonrasında dijital bir "Doğa Temalı" takvim oluşturma çalışması öğrenciler tarafından yapılmıştır.Hayvanların korunduğu bir barınak heyetimiz tarafından ziyaret edilmiştir.Yenilenebilir enerji projelerini, Güneş Enerjisi Tarlalarının / Yenilenebilir enerji kullanan alet ve akıllı bina ziyareti yapılmıştır. Su ve elektrik tasarrufu öğrencilere birebir yerinde anlatılmıştır.Tüketim alışkanlıkları değişen, savurganlığı azaltan , doğal kaynakları koruma bilinci gelişen öğrencilerimiz hayvanların doğa dengesi açısından çok önemli olduğunu kavramış enerji kaynağının yeşil olması gerekliliğini öğrenmiş ve dil becerilerini geliştirme fırsatı bulmuşlardır.